Δίαιτες

 

Θερμίδες

Διαφημήσεις

Δίαιτα Ζώνης

Γενικά

Η δίαιτα ζώνης βασίζεται σε αυστηρά μια επιστημονική προσέγγιση για απώλεια βάρους. Ο δρ. Sears μετά από χρόνια συνεχούς έρευνας και μελέτης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιες συγκεκριμένες ορμόνες (eicosonoids) ελέγχουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την διάπλαση του σώματός μας. Η θεωρία του λέει ότι το ποσοστό του λίπος που αποθηκεύεται στο σώμα μας σχετίζεται άμεσα με την παραγωγή και παρουσία των συγκεκριμένων ορμονών.

Η συγκεκριμένη δίαιτα έχει μεταξύ άλλων ως στόχο να μας δώσει αίσθηση ενέργειας και βέλτιστης λειτουργίας χωρίς πείνα. Σε αυτή την κατάσταση, η απώλεια βάρους θα πρέπει να ειναι αναμενόμενη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αυστηρή τήρηση της δίαιτας που κρατάει σε ιδανική ισοροπία αυτές τις ορμόνες μεταξύ τους.


Πώς λειτουργεί;

Σύμφωνα με τη δίαιτα, εφόσον οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες είναι τα θρεπτικά συστατικά που καθορίζουν την ορμόνική μας δραστηριότητα, η κατανάλωσή τους σε τέλειο συνδυασμό είναι το πιο σημαντικό συστατικό. Όπως και με άλλες δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η δίαιτα ακολουθεί μια μέση αναλογία 40-30-30: 40 τοις εκατό της θερμιδικής πρόσληψης είναι σύνθετοι υδατάνθρακες, 30 τοις εκατό πρόσληψη πρωτεϊνών και 30 τοις εκατό πρόσληψη λίπους.

Για να επιτευχθεί αυτή η ισοροπία είναι σημαντικό να επιλέξουμε σωστά τα τρόφιμα από τα οποία θα λάβουμε τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και το λίπος. Το πρόγραμμα επιχειρεί να απλουστεύσει τη διαδικασία επιλογής και την καταμέτρηση των γραμμαρίων. Σε γενικές γραμμές, το σύστημα εντοπίζει και προτείνει υγιεινές πηγές πρωτεϊνών, λίπους και υδατανθράκων. Για παράδειγμα, το στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας μαστού είναι προτιμότερα από λιπαρά κρέατα όπως το μπέικον και το πεπερόνι. Προτεινόμενοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν όλα τα λαχανικά και τα φρούτα που δεν είναι αμυλώδη. Έτσι για παράδειγμα, το καλαμπόκι και οι πατάτες πρέπει να αποφεύγονται.

Δουλεύει;

Είναι πολύ πιθανό να χάσετε βάρος με τη συγκεκριμένη δίαιτα. Ωστόσο, επειδή η δίαιτα είναι πολύ αυστηρή, είναι σχεδόν αδύνατο να την ακολουθήσετε για μια ζωή.

Συνέχεια